Padel i Sverige – Vad är padel?

Padel är en rolig sport som spelas i flera länder som Argentina, Spanien och Mexiko. Spelet introducerades till Sverige 2017 av Martina & Daniel som är skaparna av Padelcentrum.

Reglerna liknar squash men istället för att slå med en racket slår man bollen med handen eller underarmen. Bollen kan bara studsa en gång innan den slås tillbaka över nätet. Detta gör det lättare för nybörjare att komma igång! Du hittar padelracket hos Oncourt.

Det finns två typer av spel i padel: singel och dubbel. Singel har en spelare på varje sida av banan medan dubbel har 2 mot 2.

Vad är padel?

Padel är en racketsport som liknar squash. Reglerna är ganska lätta och enkla, vilket gör den lämplig för nybörjare i alla åldrar! Det finns inga strängar inblandade så du behöver ingen särskild styrka eller speciell träning för att spela.

Om du letar efter ett roligt och aktivt sätt att umgås med vänner ska du prova padel! Det är en billig aktivitet som kan utövas på flera platser runt om i Sverige, till exempel Stockholm, Gotland och Skåne.

När blev padel populärt i Sverige?

Padel blev populärt i Sverige i september 2017 när det första padelcentret öppnade i Stockholm, skapat av Martina & Daniel som båda är passionerade av denna fantastiska sport.

Svenskarna har varit snabba på att ta upp denna sport och det finns redan många nya spelare som ansluter sig varje vecka! Att spela i ett lag är ett bra lagarbete så varför inte vara med? Det finns inga förpliktelser, det är bara att komma och ha kul.

Vad skiljer padel från tennis?

Padel är en kusin till tennis och reglerna är mycket lika, men det finns några viktiga skillnader. Den mest uppenbara skillnaden är att du inte använder en racket för att slå bollen – i stället slår du med handen eller underarmen. Detta gör det lämpligt för nybörjare eftersom det inte spelar så stor roll om du tappar bollen i luften! Det finns inte heller någon fördel som ges till en spelare framför en annan – båda sidor har samma möjligheter

Vilken utrustning behövs för att spela padel? Vad är speciellt med padel?

För att spela padel behöver du bara ett par bekväma kläder och skor samt några andra nödvändiga saker. Du behöver speciella kläder som shorts eller träningsoverall och en långärmad skjorta eller en tröja med långa ärmaroch en keps. Du behöver också specialutrustning som skor och en racket.

Padel spelas med en liten gummiboll som studsar nästan på marknivå så det är mycket lätt för nybörjare att spela

Hur spelar man padel?

De grundläggande reglerna för padel liknar dem för tennis: du behöver två lag med en eller två spelare i varje lag, som turas om att slå bollen mot banans väggar med hjälp av handen eller underarmen i stället för en racket. Det finns ingen fördel här eftersom båda lagen har samma möjligheter! Det lag som vinner 5 matcher vinner matchen och set kan vinnas såväl som matcher, ibland till och med mer än en gång i vissa fall.

Den viktigaste regeln av alla är att bollen bara kan studsa en gång innan den slås tillbaka över nätet. Detta gör det lättare för nybörjare att komma igång! Ett rally består av fyra slag efter varandra, och spelarna får inte störa en motståndares boll som nått framsidan. Om detta ändå sker förlorar du en poäng

Det vanligaste slaget kallas drive, men det finns andra slag som lobs, drop shots eller servar.

Padel utövas i Sverige av både män och kvinnor i alla åldrar så att besöka Sverige kommer garanterat att bli roligt oavsett vilken ålder du har! Padel Stockholm har många platser där de tränar padel så varför inte ansluta sig till dem idag! Det finns inga förpliktelser, kom bara och ha kul!

Vad är historien bakom padel?

Padel skapades 1970 av en grupp vänner som brukade leka med bollar på stränderna i Marbella, Spanien. Spelet var så populärt att det spreds över hela Spanien och blev slutligen en officiell sport 1994.