Allt om Allsvenskan

Det finns mängder av fotbollsligor och cuper runt om i världen. I Sverige finns bland annat Allsvenskan, som är landets högsta division i fotboll.

Förstå seriesystemet

I nästan varje land i världen spelas det organiserad fotboll. För att varje år kunna kora det bästa laget i varje land behöver det finnas ett seriesystem. I samtliga länder ser det oftast olika ut, men den modellen som används i Sverige är en av de klart vanligaste.

Där går det ut på att dela upp serierna i regionalt och nationellt. De regionala serierna kan skilja sig ut beroende på det lokala fotbollsförbundet. Beroende på lag och kvalitet finns det generellt fler divisioner. I Stockholm finns det till exempel fler divisioner än de flesta regionerna i landet. Inom det småländska fotbollsförbundet har man bestämt för att använda sig av en ”all-fyra”. det går ut på att sätta ihop en mindre division som förbereder lagen bättre för Svenska Fotbollsförbundets serier.

Den kommer nämligen under division 3. I praktiken innebär det att de regionala fotbollsförbunden kan ha hur många divisioner under det som de vill ha, men för herrar börjar de nationella serierna i och med division 3, och för damer är det division 2.

Lång historia

Därefter fortsätter divisionerna naturligt uppåt. Det går då till division 2, division 1, Superettan och sist Allsvenskan. Det här gör att Allsvenskan är den högsta divisionen inom svensk fotboll. Officiellt har den här fotbollsligan pågått sedan 1924, även om det gjorts under olika namn stundtals. Under en längre tid var ”division 1” namnet på den högsta serien inom fotbollen i Sverige för herrar. Nu är den istället den tredje högsta.

Under de nära 100 åren som pågått med allsvenskt och toppseriespel har mycket hunnit att hända. Inte minst har flera olika lag haft stormaktstider. IFK Göteborg och Malmö FF är i synnerhet de lagen som vunnit mest. Men det var dock ett annat Göteborgslag som stod för framgångarna under den tidiga historien. Örgrytes IS vann mängder av titlar under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Det gör ÖIS till en av Sveriges mest anrika klubbar.

Sedan 1950-talet är det dock framför allt ett fåtal lag som vunnit ligan. Det handlar om Malmö FF, IFK Göteborg, AIK, Djurgårdens IF, Norrköping och Elfsborg. Däremellan har förstås fler lag vunnit Allsvenskan, men inte i samma utsträckning som de lagen.

Unikt spelformat

Det vanligaste är att fotbollsserier ute i Europa spelas höst-vår. Det vill säga att säsongen börjar under hösten, sista veckan i augusti eller i början av september, för att sedan fortsätter hela vägen fram till maj.

Det här är dock inte ett spelformat som har anammats av Sverige. I de svenska fotbollsserierna – tillsammans med några andra länder – väljer man istället att spela vår-höst. Det gör att en fotbollssäsong pågår under samma år, men det finns även andra fördelar.

En av dessa är att fotbollsspelarna och publiken slipper befinna sig på arenorna under vintern. Spelformatet har kritiserats eftersom det inte är anpassats till övriga Europa. Men svenska klubbar verkar fortfarande inte se den fördelen, utan slipper hellre spel under årstiden då det kan bli många minusgrader kallt i stora delar av landet.