Fotboll – en vass svensk folksport

Överallt i vårt land spelades det fotboll, det är en fantastisk sport eftersom man kan spela nästan varsomhelst, på gräset i parken, på grusplanen eller mot ett mål hemma på gården! Men varifrån kommer denna folksport?

Fotboll dokumenterades den första gången i Kina på 400-talet f. Kr. Det internationella fotbollsförbundet, FIFA , menar att det var kineserna som uppfann fotboll. På den tiden spelade man precis som idag med två lag och två mål. Det fanns nät runt målen och bollen var gjord i läder och fylld med fjädrar.

Fotbollens unga år

Om vi lämnar de mer antika åren bakom oss landar vi i den mer moderna fotbollens unga år, på 1300-talet. Vi kan kalla det en ”för-modern” tid. Det finns information att England, Frankrike och Italien spelade fotboll på 1300-talet, men reglerna var inte desamma som nu. De liknande mer amerikansk fotboll som går ut på att skicka bollen över en linje. Det finns dokument som visar att det vid samma tid infördes ett förbud mot fotboll.

Fotboll i modern tid

Den moderna fotbollen startade i England år 1863 då The Football Association kom till – The FA, som fortfarande finns kvar. Sverige var inte långt efter, fotbollen kom till oss sju år senare men var inte organiserad. Först i slutet på 1800-talet började vi spela organiserad herrfotboll och Svenska Mästerskapet i fotboll bildades. Det spelades sedan varje år från 1896 och fram till 1925.

I slutet på 1800-talet grundades FA-cupen. Det engelska fotbollsförbundet ville stärka fotbollens position eftersom rugby hade startat ett eget förbund. De lag som anmälde sig till FA-cupen fick anamma de regler som FA ställt upp, och i och med detta blev fotbollsspelet standardiserat och fick ett ”regelverk”. Universiteten som tidigare hade protesterat mot FA:s regler godkände dem till slut och anmälde sig till FA-cupen. Publiksiffrorna för cupen steg snabbt från 4 000 åskådare på 1870-talet till 45 000 tjugo år senare.

Från Gentlemannaamatörer till fotbollsproffs

Fotbollen var en amatörsport, en gentlemannasport där man inte skulle ha kommersiella inslag, därför kallades spelarna ”gentlemannaamatörer”. Detta sträckte sig till hela spelet, konflikter skulle lösas gentlemannamässigt utan domare. När den professionella fotbollen startades upp i slutet av 1800-talet och fotbollsklubbarna fick kontanta utgifter behövde man finansiering. De största intäkterna fanns i FA-cupens matcher, och att bli utslagen från cupen betydde ekonomiska problem. Cricket hade startat upp en nationell liga, och fotbollen skulle följa i samma spår för att löpande kunde upprätthålla publikintäkter till deltagande lag.

Svenska Fotbollförbundet

Svenska Fotbollförbundet grundades 1904 och har idag drygt en miljon medlemmar vilket gör fotboll till Sveriges största specialidrott. I början på 1900-talet, fram till runt 1920 växte fotbollen med rekordfart och blev en massiv folkrörelse. År 1958 bestämdes det att fotbollslagen skulle få använda avbytare i matcherna, och tolv år senare infördes gula kortet. Första gången korten användes var vid VM i fotboll år 1970 i Mexico. Flera sporter har sedan tagit efter de röda och gula korten som kodats olika för att passa varje sports regelverk.

Svenska Fotbollförbundet fyller idag många olika funktioner i samhället från elitfotboll till att stödja unga i utsatta områden så att de kan spela fotboll.