Bäst betalda fotbollsspelarna i världen

Att fotbollsspelare tjänar bra är ingen större nyhet. Men alla har inte koll på den astronomiska siffrorna som betalas ut till toppspelarna i världen.

Männen tjänar bäst inom fotbollen

Det är inledningsvis värt att notera att de fotbollsspelare som tjänar bäst är uteslutande män. Det finns sporter där kvinnor och män tjänar jämbördigt, eller till och med samma. Tennisen är ett exempel på det, men inom fotbollen skiljer det sig dock.

En annan sak som är bra att veta när fotbollsspelarnas löner presenteras är vad de innehåller. Det finns generellt sett två löner att tänka på: den som klubben betalar ut för att spelaren är kontrakterad där, samt löner och arvoden från sponsorer. Det här kan skilja sig rejält åt. Lionel Messi och Cristiano Ronaldo har under 2010-talet alltid varit spelarna som diskuterades när det kom till de högsta lönerna. Messi hade dock betydligt högre lön från Barcelona än Ronaldo hade från Real Madrid. Portugisen fick dock enorma sponsoravtal som jämnade ut lönerna mellan spelarna.

Det är även fortsatt jämnt mellan de här två spelarnas löner. Först ut handlar det om Lionel Messi som är fortsatt etta. Enligt Forbes tjänar argentinaren totalt 1,1 miljarder kronor per år. Ronaldo kommer tätt efter på strax över en miljard.

Jämnt efter superstjärnorna

Att det fortfarande är Ronaldo och Messi som tjänar bäst är inget som förvånar någon. Men vilka spelare kommer in på listan efteråt? Det handlar framför allt om de största stjärnorna efter Messi och Ronaldo. Först ut är brassen Neymar som i runda slängar tjänar 840 miljoner kronor per helår.

Kylian Mbappé är en av världens mest framtidslovande spelare då han spås en lysande karriär. Det märks även när det kommer till lönen då 22-åringen tjänar lite under 370 miljoner per år. Därefter fortsätter lönerna att ligga på liknande summor när det kommer till toppnamnen.

Så väl Paul Pogba, Griezmann, Bale, Lewandowski och David De Gea tjänar över 200 miljoner kronor per år, vilket mot Messi och Ronaldos otroliga löner nästan ser små ut. Det intressanta med Forbes lista är att det är majoritet fransmän, och bara en målvakt. Manchester United-stjärnan De Gea är den enda burvaktaren som lyckats ta sig upp på topp 10.

Damerna som tjänar bäst

Tidigare nämndes det att damspelarna tjänar sämre än sina manliga kollegor. Det stämmer, men hur mycket tjänar då de kvinnliga fotbollsspelarna? Norskan Ada Hegerberg är den som under de senaste åren tjänat bäst med en årslön på ungefär 4 miljoner kronor. Det är i vanliga fall en bra lön, men lågt med tanke på herrspelarna.

Listan fortsätter med namn som Amandine Henry och Wendie Renard. Precis som på herrlistan är damlistan full av fransoser, vilket de båda spelarna är. De tjänar strax över 3,5 miljoner kronor per år. Även nordamerikanskorna har skapliga löner på andra sidan Atlanten. Bland annat ligger Carlo Lloyd på 3,5 per år Heather Mitts på 1,5 miljoner. Svenskbekantingen Marta är den sydamerikanska fotbollsspelaren på damsidan som tjänar bäst. Det då hon har en årslön på cirka 3,3 miljoner kronor.