Halmstads BK – en av Sveriges mest klassiska klubbar

Det är troligtvis få från den yngre generationen som ser Halmstads BK som någon stormakt inom svensk fotboll. Faktum är dock att Halmstad tillhör topp 10 av Allsvenskans lag som tagit flest poäng.

Klassisk klubb i Sverige

Det finns relativt många stora klubbar i Sverige. Även om de inte hamnar i storleksordningen likt Manchester United, Barcelona eller Real Madrid så har en del av de svenska lagen skördat stora framgångar, framför allt historiskt sett. IFK Göteborg och Malmö FF är de två klubbar som har klart flest titlar, både inom Sveriges gränser och ute på kontinenten.

Men ett lag som är lätt att glömma är Halmstads BK. HBK är ett lag som tagit många poäng i den allsvenska historien. Det trots att hallänningarna inte ens spelar i Allsvenskan under säsongen 2021.

Faktum kvarstår dock att de ligger bra till. Malmö FF må ha överlägset flest poäng och AIK har flest totalt spelade säsonger i Allsvenskan sedan 1925, men lite längre ner kommer Halmstad. Med totalt 54 säsonger i den svenska högsta ligan är man delad tia tillsammans med GAIS. Poängmässigt har det inte heller gått helst uselt för Halmstad-laget. Där har det 1747 på nästan 100 år, där HBK spelat ungefär vartannat år i snitt.

Nutidens Halmstad

Att HBK gått bra under historiens gång kan de flesta vara överens om. Men hur har det sett ut i modern tid? 1990-talet kantrades av mängder av topp 5-palceringar men laget kunde fira att de blev de första svenska mästarna under 2000-talet då de år 2000 tog hem pokalen, bland annat med stjärnan Stefan Selakovic. HBK:s insatser fortsatte sedan genom att ta dem till UEFA-cupen och där tog man en rejäl knall. Även om de åkte ur gruppspelet lyckades man vinna mot portugisiska Benfica.

Under 2000-talets inledning lämnade tränaren Jonas Thern HBK och det var en då den okände Janne Andersson som tog över. Janne hade varit assisterande i det succéfyllda Halmstad och har efter tiden i HBK även lyckats ta över det svenska landslaget i fotboll, en position han bland annat hade under EM 2020.

Men hur har Halmstads BK gjort det under den senare delen av 2000-talet? Jo, fram till 2009 såg det relativt bra ut, även om det inte var några bländande insatser. Hallänningarna slutade ständigt topp 10 utan 2009, då man var nära nedflyttning, vilket dessutom kostade Janne Andersson jobbet. Från och med där gick Halmstad en tuff framtid till mötes.

2010-talet var ett jojo-decennium för HBK. Trots en ny tränare 2010 tog man bara en 12:e plats, och året efter skulle det blir värre. 2011 slutade Halmstad sist och åkte därmed ut. Men i och med en tredjeplats i Superettan under 2012 gick man upp via kval till Allsvenskan. Som nykomling klarade man sig kvar via kval och säsongen därefter slutade man på en tiondeplats i tabellen. Men sedan gick det tufft. Under 2015 åkte man ut, man gick 2016 tillbaka via kval ännu en gång, men sen blev det flera tråkiga säsonger i Superettan för Halmstad.